Olie verversen: reinig eerst de motor, ververs daarna de olie!

Oliefilter

De motor is het kloppende hart van iedere auto. Een ontzettend belangrijk onderdeel dus. Regelmatig verversen van de olie is essentieel voor het onderhoud van de auto. Goede smering zorgt ervoor dat de motor in topconditie blijft en het verlengt de levensduur van de auto. Toch kunnen er nog steeds problemen in de motor optreden, ook bij het regelmatig verversen van de olie. Hoe kan dat?

Wanneer de olie verversen?

Zijn de verversingstermijnen van olie te lang? Kort gezegd: meestal wel! De verversingstermijnen die door fabrikanten worden voorgeschreven zijn gebaseerd op de meest ideale omstandigheden. De ervaring van onze technisch adviseurs is echter dat de voorgeschreven verversingstermijnen vaak te lang zijn! Hoe vaak het verversen van de olie noodzakelijk is, is namelijk afhankelijk van de bedrijfsomstandigheden, het type auto en het aantal gereden kilometers. Dat betekent dat als de gebruiksomstandigheden zwaarder zijn, de verversingstermijn korter is.

Olie verversen bij motorvervuiling

De verversingstermijn kan er dus voor zorgen dat de motor inwendig eerder vervuild. Nieuwe olie in een vervuilde motor zal nooit zorgen voor optimale prestaties. Bij het verversen van de olie blijft er veel vervuiling achter in de motor. Hoe meer vervuiling achterblijft na het aftappen, des te sneller zal de nieuwe olie vervuilen en zal de beschermende werking van de olie afnemen. Dit betekent dat alleen het aftappen van de oude olie en nieuwe olie erin gieten niet voldoende is.

De lijst met mogelijke gevolgen van de vervuiling is bijna eindeloos. Om een aantal te noemen:

  • Minder bescherming van de motor door sneller verbruik van additieven
  • Verhoogde slijtage van distributiekettingen
  • Progressieve olievervuiling door verbrandingsresten en brandstof
  • Dichtslibben van olieschraapveren
  • Vervuilde filters in de olietoevoer van hydraulische nokkenas- en klepbedieningssystemen

Olie verversen is ellende voorkomen

Rapid Specialty gaat inwendig vervuilde motoren te lijf met de speciaal daarvoor ontwikkelde Rapid Engine Cleaner. Een additief voor het écht reinigen van het inwendige van de motor. Door het gebruik van de Rapid Specialty producten kunnen motorproblemen beter en adequater worden opgelost. De beste olie in een schone motor is dé oplossing voor een langdurig leven van de motor en optimaal rijcomfort.

Wilt u meer weten over olieverversing? Neem dan contact op met een van adviseurs van Rapid Specialty.

 

Veelgestelde vragen

Als je je motorolie niet ververst, raakt deze vervuild en verliest zijn smerende eigenschappen. Dit leidt tot verhoogde wrijving, slijtage en oververhitting in de motor. Het kan schade aan motoronderdelen veroorzaken, de prestaties verminderen en de levensduur van de motor verkorten. Regelmatige olieverversing is essentieel voor een optimale werking van de motor.

Ja, je kunt motorolie bijvullen, maar het is belangrijk om enkele zaken in acht te nemen. Controleer eerst het oliepeil met de peilstok om te bepalen hoeveel olie nodig is. Gebruik de juiste soort en specificatie olie die geschikt is voor jouw auto. Voeg de olie geleidelijk toe en vermijd overvullen, wat schadelijk kan zijn voor de motor. Controleer regelmatig het oliepeil en vul bij indien nodig.

Als je motorolie op is of extreem laag, kunnen er verschillende symptomen optreden:

  1. Oliedruklampje brandt: Dit lampje gaat meestal branden als de oliedruk te laag is.
  2. Tikkende of ratelende motor: Olie smeert de bewegende delen van de motor, dus bij een tekort kunnen deze onderdelen tegen elkaar wrijven en geluid maken.
  3. Oververhitting: Olie helpt de motor koel te houden. Zonder voldoende olie kan de motor oververhit raken.
  4. Verminderde motorprestaties: De motor kan stroef aanvoelen of haperen.

Het rijden zonder voldoende olie is schadelijk en kan tot ernstige motorschade leiden. Het is belangrijk om regelmatig het oliepeil te controleren en indien nodig bij te vullen.

Motorolie wordt na verloop van tijd zwart door verbrandingsresten, minuscule metaaldeeltjes en stof. Hoewel de donkere kleur aantoont dat de olie verontreinigingen opneemt en de motor beschermt, betekent het ook dat het tijd is om te verversen. Een schone olie garandeert een optimale motorwerking.

Vragen? Kom in contact!

Vul het onderstaande formulier in en we zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen