Hoe voorkomt u een te hoog brandstofverbruik?

Brandstofmeter

Voor veel mensen is het normaal dat na verloop van tijd de auto iets meer gaat verbruiken en dat het brandstofverbruik oploopt naarmate er meer kilometers afgelegd worden. Met name nu dat de brandstofprijzen relatief hoog zijn, wordt het alleen maar belangrijker dat uw auto de brandstof efficiënt kan verbruiken. Een relatief hoog verbruik van de brandstof in uw auto is vaak een te verhelpen probleem. Over het algemeen krijgt het voertuig het zwaarder naarmate deze meer kilometers heeft afgelegd. Lees in dit artikel wat u kunt doen om een te hoog brandstofverbruik te verhelpen.  

Wat is te veel brandstofverbruik?

De definitie van wat een hoog brandstofverbruik is, is lastig om vast te stellen. De fabrikant van de auto meet het brandstofverbruik in de meest ideale omstandigheden. Hierbij wordt geen rekening gehouden met het weer, de windrichting, extra gewicht, de helling en de bandenspanning. Daarnaast wordt tijdens de test van de fabrikant brandstof gebruikt van de hoogste kwaliteit, wat in realiteit vaak niet gebruikt wordt. Door al de voorgenoemde factoren worden de ideale waardes die de fabrikant aangeeft in realiteit nooit behaald.

De vraag wat ‘te veel’ brandstofverbruik is, zou dan ook moeten zijn wat ‘acceptabel’ brandstofverbruik is.  Deze vraag is een stuk makkelijker te beantwoorden. Echter, nog zeer  afhankelijk van het type voertuig. Het   Op basis hiervan valt dan ook te meten of het verbruik van het voertuig hoog is in vergelijking met het gemiddelde van vergelijkbare auto’s.

De oorzaak van hoog brandstofverbruik

Er zijn verschillende factoren die het brandstofverbruik beïnvloeden en kunnen verhogen. Zo kan een lage bandenspanning of een zware lading in het voertuig het brandstofverbruik verhogen. Echter zijn dit vrij makkelijk op te lossen problemen. Mocht dit niet het geval zijn, dan zijn  er een aantal andere oorzaken die het verbruik van de brandstof kunnen verhogen. Vervuilde injectoren, vervuilde lambdasonde en een inwendig vervuilde motor over het algemeen. Deze vervuilingen zorgen ervoor dat de brandstof niet optimaal gebruikt kan worden, waardoor het verbruik toe zal nemen en de efficiëntie van de motor daalt.

Hoe kunt u  brandstofverbruik verminderen?

Om een hoog verbruik te voorkomen zijn er een aantal acties die u  als berijder zelf kunt  uitvoeren om ervoor te zorgen dat uw  voertuig optimaal blijft werken. Tank allereerst goede kwaliteit brandstof. Deze heeft  een betere ontbranding waardoor er minder vuil ontstaat in de verbrandingsruimtes van de motor.  Belast daarnaast uw  auto op de juiste manier tijdens het rijden, ga dus niet ver onder de  toeren  rijden.

Additieven voor een optimaal brandstofverbruik

Omdat optimale rijomstandigheden niet altijd mogelijk zijn,  zijn er verschillende reinigingsadditieven voor het brandstofsysteem  die gebruikt kunnen worden om hoog verbruik te verminderen.  Hiervoor hebben we verschillende additieven ontwikkeld  om hierbij te helpen.

Rapid Petrol System Cleaner

De Rapid Petrol System Cleaner is een benzine additief dat het gehele brandstofsysteem reinigt . Daarbij optimaliseert het additief het brandstofverbruik, zorgt het voor schonere uitlaatgassen en verbetert het de verbranding en prestaties van de motor.

Rapid Petrol System Super Cleaner

De Rapid Petrol System Super Cleaner is een benzine additief dat het gehele brandstofsysteem reinigt. Het additief optimaliseert verbruik, zorgt voor schonere uitlaatgassen en verbetert de motorprestaties.  Daarnaast reinigt en smeert dit middel de injectoren en verwijdert eventuele lakafzettingen in het gehele brandstofsysteem.

Rapid Engine Cleaner

Rapid Engine Cleaner is een olie additief met reinigende werking. Dit  middel wordt toegepast om het motorblok van binnenuit te reinigen. Rapid Engine Cleaner verwijdert black en white sludge uit het motorcarter, waarbij het middel de motor inwendig smeert. De Rapid Engine Cleaner wordt toegevoegd aan de oude motorolie voordat deze vervangen wordt.

Rapid Diesel System Cleaner

De Rapid Diesel System Cleaner is een reinigend additief dat aan de diesel wordt toegevoegd, waardoor het middel het gehele brandstofsysteem smeert en reinigt. Daarnaast zorgt de Diesel System Cleaner  voor een optimaal brandstofverbruik en schonere uitlaatgassen.

Rapid DPF Regenerator

Rapid DPF Regenerator reinigt het roetfilter, waarbij het zorgt voor een snellere en meer volledige regeneratie van het roetfilter. Dit additief verhoogt de cetaanwaarde, waardoor de verbranding wordt verbeterd  en de uitlaatgastemperatuur wordt hersteld.

Veelgestelde vragen

De zuinigheid van je auto hangt af van verschillende factoren zoals het type motor, de leeftijd van de auto, je rijstijl en de algehele staat van onderhoud. Fabrikanten geven vaak een geschat brandstofverbruik op, maar dit is meestal onder ideale omstandigheden gemeten. In de praktijk kan het verbruik hoger liggen. Je kunt je brandstofverbruik berekenen door de gereden kilometers te delen door de hoeveelheid gebruikte brandstof. Met deze info en door je rijgedrag en onderhoud goed in de gaten te houden, kun je een redelijk beeld krijgen van hoe zuinig je auto daadwerkelijk rijdt.

Een te lage bandenspanning zorgt voor meer rolweerstand, wat leidt tot een hoger brandstofverbruik. Het kan je verbruik met wel 3% tot 5% verhogen. Naast de impact op je portemonnee, is een te lage bandenspanning ook slecht voor de levensduur van je banden en kan het de wegligging en veiligheid negatief beïnvloeden. Regelmatig de bandenspanning controleren en indien nodig aanpassen, helpt dus om zuiniger te rijden en de algehele prestaties van je auto te verbeteren.

Ja, het gebruik van airconditioning kan inderdaad brandstofintensief zijn en je brandstofverbruik met zo’n 5% tot 10% verhogen, afhankelijk van diverse factoren zoals de instellingen en de buitentemperatuur. Dit komt omdat de airco-unit extra energie vraagt van de motor.

Ja, het gewicht van de auto heeft zeker invloed op het brandstofverbruik. Hoe zwaarder de auto, hoe meer energie er nodig is om deze in beweging te krijgen en te houden. Dit geldt vooral in stedelijke gebieden waar veel wordt gestopt en gestart. In die situaties kan extra gewicht het brandstofverbruik aanzienlijk verhogen. Als je spullen in je auto bewaart die je niet nodig hebt, is het een goed idee om deze te verwijderen om het brandstofverbruik te minimaliseren.

Vragen? Kom in contact!

Vul het onderstaande formulier in en we zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen