Voorkom problemen met de natte distributieriem

natte-distributieriem

Hoe voorkomt u problemen met de natte distributieriem?

Het is een bekend dilemma in de automotive: een distributieriem die continu door de motorolie loopt, maar toch problemen geeft. De natte distributieriem kan de monteur flinke kopzorgen geven. Van haarscheurtjes tot deeltjes die loskomen, de motorolie blijkt cruciaal te zijn in dit verhaal. In deze blog vertellen we hoe problemen met de natte distributieriem ontstaan en hoe ze voorkomen kunnen worden. 

De natte distributieriem: waarom?

Het nut en de voordelen van een natte distributieriem zijn een punt van discussie in de automotive branche. De natte distributieriem, ook wel ‘wetbelt’ genoemd, onderscheidt zich van de gewone distributieriem met een riem die in de olie loopt, wat de wrijving en daarmee de slijtage vermindert. Met name binnen de PSA-groep, tegenwoordig Stellantis geheten, maar ook bij diverse andere merken, wordt deze riem toegepast in verschillende motoren.

Maar waarom kiezen autofabrikanten voor dit type distributieriem? De natte distributieriem zou enkele voordelen bieden ten opzichte van de distributieriem of distributieketting. Allereerst functioneert de natte riem stiller, aangezien de motorolie als een natuurlijke geluiddemper optreedt. Daarnaast vermindert de olie de weerstand van de riem en andere draaiende componenten. Dit zou tot brandstofbesparing moeten leiden en een lagere CO2-uitstoot. Of er echt zoveel brandstof wordt bespaart is discutabel, wat we wel weten is dat de natte distributieriem, vooral de 1.2 puretech distributieriem, over het algemeen veel problemen geeft.

Problemen met de natte riem ontrafeld

Het lijkt een paradox: een distributieriem die in olie loopt maar toch tekenen van droogte vertoont. Bij natte distributieriemen is dit echter precies wat er kan gebeuren. Haarscheurtjes maken hun opwachting, vergelijkbaar met wat we zien bij de slijtage van droge distributieriemen.

Maar het gaat verder dan dat. De natte riem zal gaan oplossen, waarbij kleine fragmenten loskomen en in het smeersysteem belanden. Dit lijkt wellicht onschuldig, maar het kan leiden tot verstoppingen in de olietoevoerkanalen. Met als potentieel gevolg dat essentiële motoronderdelen niet meer voldoende worden gesmeerd, wat kan resulteren in kostbare schade.

Terwijl de autobestuurder doorgaans weinig merkt van deze problemen en hooguit af en toe een brandend olielampje kan waarnemen, ligt de verantwoordelijkheid voor het stellen van de juiste diagnose bij de monteur. In de werkplaats kunnen specifieke symptomen aan het licht komen die kunnen wijzen op problemen met de natte distributieriem:

  • verminderde oliedruk
  • het oplossen van de riem bij een visuele controle
  • Vreemde geluiden vanuit de distributie

Uiteindelijk is het vooral aan de monteur om de riem op het oog en met hulpstukken goed te controleren. Zijn er vroegtijdige tekenen van slijtage van de natte distributieriem, dan is het noodzaak te handelen. Vervangen is dan altijd direct nodig.

De rol van motorolie

Met een distributieriem die door de olie loopt, is het gebruik van de juiste olie cruciaal. Als de olie van lage kwaliteit is en/of verontreinigd is door brandstofresten en andere deeltjes, kan dit de kwaliteit van de riem aantasten. Lage kwaliteit motorolie kan ervoor zorgen dat de natte distributieriem extreem snel gaat oplossen met alle gevolgen van dien. Een andere belangrijke functie van motorolie is het kapselen van brandstofresten. Bezit de motorolie deze kwaliteit, dan kan verdere schade aan het motorblok sneller voorkomen worden.

Maar het is niet alleen de kwaliteit van de olie die telt; de onderhoudsinterval speelt ook een aanzienlijke rol. Het consequent volgen van de aanbevolen onderhoudsintervallen, inclusief tijdige olieverversingen, kunnen problemen met de natte distributieriem voorkomen. Wij als Rapid Specialty adviseren echter altijd om minimaal een keer per jaar de wetbelt te controleren, ongeacht de kilometerstand. In combinatie met het gebruik van kwalitatief hoogwaardige olie stelt dit een monteur in staat om proactief te handelen en kostbare reparaties te voorkomen.

De oplossing van natte distributieproblemen

Problemen met de natte distributieriem kunnen een technische en financiële nachtmerrie worden als ze niet vroegtijdig worden aangepakt. Gelukkig zijn er concrete stappen die genomen kunnen worden om deze problemen zowel te voorkomen als op te lossen.

  • Gebruik van goede kwaliteitsolie: Het belang van het kiezen voor een hoogwaardige olie kan niet genoeg benadrukt worden. Wij raden Motul motorolie Deze olie draagt niet alleen bij aan een verlengde levensduur van de riem, maar optimaliseert tevens de prestaties van de motor.
  • Gebruik van Engine Cleaner: Door de motor bij iedere onderhoudsbeurt te reinigen met Eninge Cleaner worden eventuele opgebouwde resten en vuil effectief verwijderd. Dit komt de efficiëntie van zowel de motor als de distributieriem ten goede. Alle additieven van Rapid Specialty zijn uitgebreid getest en tasten de bestaande motorcomponenten niet aan.
  • Regelmatige onderhoudsintervallen: Een periodieke inspectie is cruciaal om de staat van de natte distributieriem in de gaten te houden. Het stelt de monteur in staat om tijdig te handelen wanneer er tekenen van slijtage waarneembaar zijn.

Bij Rapid Specialty hebben we de kennis, expertise én de juiste producten om uw problemen effectief op te lossen. Van hoogwaardige Motul motorolie tot onze Engine Cleaner, wij zorgen voor een aanpak die wél werkt. Problemen met het oplossen van de natte distributieriem?

Vragen? Kom in contact!

Vul het onderstaande formulier in en we zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen