Een goedwerkende EGR-klep: Noodzakelijk om schadelijke uitstoot en motorstoringen te voorkomen

EGR-klep

De EGR-klep is een handige uitvinding die een gedeelte van de schadelijke uitlaatgassen van je auto herleidt. Samen met het roetfilter speelt de EGR-klep een belangrijke rol in het verlagen van de uitstoot van schadelijke stoffen die het milieu belasten. Toch kan de EGR-klep snel verontreinigd raken met roetdeeltjes, waardoor deze suboptimaal werkt of zelfs kan leiden tot problemen in de motor. Waar herken je een verontreinigde EGR-klep aan? En wat kun je doen om deze weer optimaal te laten werken?

Vervuilde EGR-klep herkennen

De EGR-klep kan na verloop van tijd defect raken. Doorgaans schuilt de oorzaak in vergevorderde verontreiniging die ervoor zorgt dat de doorstroming afneemt of de klep niet meer goed sluit. In beide gevallen zijn opgehoopte roetresten vaak de boosdoener. Bestuurders die veelal kleine ritjes maken en rijden met een laag toerental krijgen sneller te maken met deze kwaaltjes. Uw EGR-klep en roetfilter kunnen jaren meegaan mits de bestuurder regelmatig lange aftstanden rijdt en gedegen toerentallen haalt.

Hoe werkt een EGR-klep?

EGR staat voor Exhaust Gas Recirculation. De EGR-klep zit standaard in elke moderne dieselauto en is te vinden aan de uitlaatzijde van het motorblok. Ook sommige benzinemotoren worden tegenwoordig uitgerust met een EGR-klep. Stikstofmonoxide en stikstofdioxide worden in de EGR-klep gemengd met schone inlaatgassen waardoor de temperatuur van de gezamenlijke uitstootgassen daalt. Hierdoor komen er minder schadelijke gassen in de lucht.

Gevolgen doorrijden met een vervuilde EGR-klep

Voor het milieu is het nuttig dat de EGR-klep is uitgevonden. Toch is het bij een defecte EGR-klep zaak om zo snel mogelijk in te grijpen. Een kapotte of vervuilde EGR-klep kan leiden tot motorstoringen. Je kan een defecte EGR-klep herkennen aan een brandend storingslampje. Daarnaast treden er enkele fysieke gebreken op die je niet kan negeren zodra je de weg opgaat. Denk aan verminderde trekkracht, zwarte rook uit de uitlaat, een oplopend brandstofverbruik, een stotterende motor of zelfs minder vermogen. Hoewel een goedwerkende EGR-klep dus het milieu ten goede komt, kan een slechtwerkende klep juist leiden tot meer schadelijke uitlaatstoffen.

EGR-klep uitschakelen wordt ten strengste afgeraden

Sommige tuners proberen de problemen met een EGR-klep te omzeilen door deze uit te schakelen of te verwijderen. Het zou een gemakkelijke manier zijn om het vermogen van de auto te verhogen, op kosten van het milieu. Toch raden de meeste erkende garages zo’n ingreep ten strengste af. Een automotor is namelijk afgesteld op een goedwerkende EGR-klep en zal niet lopen zonder. De EGR-klep zit er nou eenmaal om het milieu te sparen en zal hoe dan ook moeten worden onderhouden om zonder problemen de weg op te mogen.

EGR-klep vervangen?

Voordat de EGR-klep kan worden behandeld moeten het inlaattraject gecontroleerd zijn. In de meeste gevallen hoeft de klep niet in zijn geheel vervangen te worden maar alleen gereinigd met een sterke formule. Een slechtwerkende EGR-klep wordt bijna altijd veroorzaakt door opgehoopte kool- of roetresten. In het ergste geval kan de gehele klep vervangen worden, maar ook hiervoor dien je een specialist in te schakelen die relatief veel tijd kwijt is aan de ingreep.

Snel weer onderweg met de producten van Rapid Specialty

De producten van Rapid Specialty kunnen dit tijdrovende proces aanzienlijk verkorten. De Rapid Diesel Mainfold Cleaner helpt effectief bij het wegnemen van verbrandings- en koolresten die zich in het EGR-systeem hebben afgezet. Door deze in samenspel te gebruiken met de Rapid Diesel System Cleaner en Rapid DPF Regenerator kan uw monteur gemakkelijk de volledige verontreinig van uw EGR-systeem en roetfilter behandelen.

Veelgestelde vragen

Symptomen van een vervuilde EGR-klep kunnen divers zijn. Je kunt last hebben van een slecht lopende motor, verminderde acceleratie en verhoogd brandstofverbruik. Ook kunnen er waarschuwingslampjes op het dashboard gaan branden, zoals het Check Engine Light.

In sommige gevallen kan een vervuilde EGR-klep ook leiden tot onregelmatig stationair draaien en een stinkende uitlaat. Al deze symptomen wijzen op een inefficiënt werkende motor en kunnen leiden tot hogere emissies.

Technisch gezien kun je nog wel doorrijden met een kapotte EGR-klep, maar we raden dit sterk af. Een defecte EGR-klep kan leiden tot een slechter presterende motor, hoger brandstofverbruik en verhoogde uitstoot van schadelijke stoffen.

Bovendien kan het langdurig negeren van het probleem resulteren in verdere motorschade, wat uiteindelijk duurder uit kan vallen. Het is dus aan te raden om zo snel mogelijk naar een garage te gaan voor diagnose en reparatie.

Vanwege de complexiteit en de gespecialiseerde arbeid die nodig is voor de vervanging, is het een kostbare klus die het beste door een expert kan worden uitgevoerd. De kosten voor het vervangen van de EGR-klep variëren zijn afhankelijk van je voertuig. We kunnen dan ook geen specifieke bedragen noemen.

Reinigen van de EGR-klep is een minder ingrijpende en goedkopere optie waarbij opgebouwd vuil en roet worden verwijderd om de klep weer goed te laten functioneren. Dit is vaak een tijdelijke oplossing. Vervangen is duurder en wordt meestal gedaan als de klep ernstig beschadigd is of niet meer naar behoren functioneert, zelfs na reiniging.

Vragen? Kom in contact!

Vul het onderstaande formulier in en we zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen